Sunday, February 7, 2010

Dr Nia punya petua lama.hiksss

Konichiwaaaa..

ni Dr Nia nak kongsi sikit petua-petua lama
khasiat gabungan madu lebah dengan kulit kayu manis
ha..madu nih mmg dah diperakui dalan perubatan islam okehhh utk merawat penyakit .
utk kuat2 tang len pun buley..
tp Dr Nia rasa korang patut jumpa pakar sakit tuan la yg tuh..
hikssss



ni namanya madu

ni plak kulit kayu manis @ cinnamon

ok...jom kita mulaaaaa....petuanyaaaaa..


1. Untuk sesape yg rambut gugur and nak lebatkan rambut okehhh

::rambut lebat dan hitam camni la idaman Dr Nia gadis malaya::

a. minyak zaitun panas campur dengan b. satu sudu madu dan 1 sudu serbuk kulit kayu manis..
caranya-satukan 3 bahan td..pastu korang sapu kt rambut sebelum mandi..agak2 la..dlm 5-10mins gittew..


2. Sakit GIGI- ni kalo sakit hazab okehhh

campurkan serbuk kulit kayu manis dgn 5sudu kecil madu..sapu pd gigi yg sakit...3 kali sehari..hmm..Dr Nia dah rasa cam seriau seriau parsi plak..madu tu manis kan??
tak ke lg sakit?ekekeekek

3. Mengurangkan Paras Kolestrol -sebanyak 10%

ambil 2sudu madu bersama 3sudu serbuk kayu manis dengan air teh ye bapak-bapak ibu-ibu..amalkan minum camnih...insya allahhh...pasti berjaya *sambil angkat isyarat baguzzzz

4. BATUK DAN SELSEMA

1 sudu madu suam campur dengan satu per empat sudu serbuk kulit kayu manis selama 3 hari..ala..raa mcm kita mkn scott emulsion jek..

"bermain dengan atuk ayahh..ku rasa bertuah..pulang sebelum kena ketuk hujan,,"

sape ingat..ekekekekeke..

5. Artritis
penyakit ni biasanya org2 tua la kan..sendi2 jg bengkok2...caranya...
ambil madu dgn dua bhgn air..dan tambah serbuk kulit kayu manis dan campokan sampai jadi adunan atau paste..urut2 bhgn yg sakit slow2 na...

pesakit artritis juga digalakkan cuba minum campuran air panas, 2sudu madu,satu sudu serbuk kayu manis pada setiap pagi dan malam

6. MASALAH PENGHADAMAN




taburkan serbuk kulit kayu manis atas dua sudu madu.makan sebelum menikmati hidangan ye...ha,..motifnya dik non bagi melegakan keasidan dan memudahkan penghadaman makanan.

hmm..jap..jap..Dr Hana nk wat rumusan dari WeeklyWorld News nih di kanada nihh...

ha.... dipercayai pengambilan campuran madu dan serbuk kayu manis boleh mengukuhkan sistem imunisasi dan melindungi badan dari serangan bakteria dan virus. penggunaan madu secara berterusan juga boleh menguatkan sel-sel darah putih untuk memerangi penyakit...

ooooOoooo...begituuuuu...

camnih..Dr Niapun nak cari madu gak lah..

yukk...!!!

4 comments:

zarith said...

macam nak try jek untuk lebatkan rambut 2..
hehe

Super Nia Hana said...

sila cuba
result ok bgtau watashi
ehehehe

hisham said...

salam...ade x petua kalo makan tak kenyang2...ade x??

Lifesaver said...

madu????aku tak mau bermadu wei!hahaha

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer