Monday, October 22, 2012

Resepi Pasta/Spaghetti Carbonara baby/bayi. 8 bulan ke atas

Assalamualaikum ibu semua
haloo..arini entry khas buat adik angkat and adik ipar kesayangan watashi.

nak belajar buat pasta /or spaghetti carbonara untuk baby 
senang gilos rupanya..


semua idea nak google tahap gaban ni watashi dapat bila Arissa dah start mogok taknak makan
giler nangis hati ibu ok!
bayangkan ari sabtu ahad.watahsi ulang masak sbb semua arissa keep cakap "TAKNAK" sambil peluk tubuh

aduh duh duh,..so apa lagi cuba satu persatu..sekali toingg!!! bila dapat mkn pasta tetiba dia jadi semangat nak makan.and tak cukup plak,hohoo..anak ibu dah besar ekk,,

*padahal dalam hati mmg berdoa sangat sumber and cara pembuatan pasta ni daripada bahan yg halal..ye la..mmg ada cob halal kt situ tp watashi sgtlah cerewet. ohh ohohoho..

ok..bebel tahap gaban.moh terjah bahan bahannya
yabedabedduuuuu
bahan-bahan
  1. Pasta (macaroni ke..penne ke) or spaghetti..  (dicelur hinggga lembut dan ditoskan)
  2. 1-2 ulas bawang putih dicincang
  3. sedikit isi ayam
  4. sedikit lobak merah or carrot  diracik halus
  5. sedikitttt tomato (tomato baby 8bulan keatas baru boleh letak ya)
  6. brocoli - dicincang halus
  7. sedikit susu (make sure fresh milk/kalau bayi  1 tahun keatas, guna susu tepung yg selalu baby minum tu)
  8. cheese-kalao boleh amiklah yg kurang garam or cheddar-tp watahsi 
  9. sedikit olive oil ATAU unsalted butter untuk menumis
  10. sedikittttt lada hitam (taknak pun takpe)
  11. sedikitttttt garam-kadang kadanmg cheese tu dah masin.baby bawah 1tahun tak perlu letak ok! 
Cara cara membuatnya
  1. tumis bawang putih bersama olive oil atau unsalted butter sehingga naik bau
  2. masukkan carrot,isi ayam.lada hitam,tomato masak hingga naik bau
  3. masukkan susu,agak agak byk mana korang nak masukkan pasta nnt
  4. Perlahan kan api, masak agak agak susu mendidih sikit, masukkan pasta,cheese and lada hitam dan brocoli,
  5. biarkan sekejap sehingga brocoli masak and pasta mesra dengan kuah.(tambah garam jika perlu-rasanya tak perlu.hihih)
  6. tutup api and siap untuk dihidangkan untuk anak tersayang.

oh,,jgn lupa jampi serapah semasa memasak.ini jampi yg selalu watashi amalkan
"la ila haillallah.muhammadu Rasullulah" "ya LAtiff.Ya LAtiff "
pastu smbil kacau niatkan segala yg terindah,yg terbaik,yang terulung buat anak and suami KERANA ALLAH TAALA"

sekian,Wabillahi Taufik Walhidayah, Wassalamualaikum Warahmatullahi .
Peace (^ ^)y

9 comments:

Norasyikin abdul aziz said...

minta resipi leh....

Super Nia Hana said...

resepi dah ada tu syikin..auummm
ahaksss

Nurul Atikah said...

Salam ukhuwah. Sis anak masa makan ni umur berapa?dah ade gigi ke? Ank sy dh 9 bulan tp bru nk tumbuh gg..blh kasi ke?tkt tercekik lak..

Super Nia Hana said...

wslm atikah.
boleh kasi tapi make sure adik hancurkan dulu pasta tu ye..lepas rebus lembut cincang skit

Syazwani Mohd Noh said...

TQ sharing resepi..Nak try untuk anak 9bulan. Tapi masalahnya anak macam tak pandai makan yang besar2. Biasa makan bubur lenyek je...

Super Nia Hana said...

takpe dear..awk rebus kasi bebetul lembut.pastu kasi hancur ikut kesusaian anak

boleh punya :)

Zam Manong said...

Tq utk resepi. Blh cuba nnt :)

Zam Manong said...

Tq utk resepi. Blh cuba nnt :)

Seri Jemerli Kuala Ketil said...
This comment has been removed by the author.

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer