Thursday, June 6, 2013

Air Ketuban Kurang,punca dan cara atasinya

Kemain gambo hiasan tu ekk..

Ok,arini watashi nk share pengalaman watashi yg mengalami air ketuban kurang

Bg org 1st time mcm watashi ni mmg memula anggap small matter
Tp sebenarnya air ketuban ni perkara serius wa cakap lu

Baby boleh lemas and jika air ketuban kering boleh meragut nyawa baby ok (nauzubillahhh)

Mcmana watashi detect air ketuban kurang?
Sepatutnya hari yg sgt bahagia watashi nak tgk muka adik arissa ni adalah melalui 4D scan
Tp sonogrammer kt klinik Ajwa dia ckp dia xboleh buat sebab watashi air ketuban kurang.
Ms dia gitau tu watashi boleh gelak2 lg mcm tade pape kan.sbb tatau level air ketuban 4.5 tu adalah sgt tak bagus.
So dorang buat surat and report utk watashi dpt rawatan ke hospital.

Ok, lepas diberi penerangan serba ringkas oleh doc,punca air ketuban kurang disebabkan beberapa faktor.

Contohnya kalau ibu;
-ada tekanan darah tinggi
-kencing manis semasa mengandung
-kebocoran /lelehan air ketuban
-stress and tak cukup rehat-ni watashi ok

So lepas jumpa pakar kt hospital sg buloh mmg sah la watashi kena warded for bed rest kan.haaa amik ko.xpernah duduk ward kecuali bersalin aritu je
Mmg rest gegila.
And rawatan yg watashi amik spnjg 5hari tu mmg ctg and amik tekanan darah sokmo.ohh jgn lupa injection dexa 2 kali yg sakit ittewww
Huhuhuhuhu injection tu doc bg nak matangkan peparu baby sbb dgn level air ketuban yg kurang tu doc mungkin akan czer utk selamatkan baby kan
Apapun doc still masih tggu 36minggu utk bayi.ms tu watashi baru 33 mggu.leh imagine sangap camne ms tu? Dgn nangis ssetiap malam rindu king and arissa lg.huhuhuhuh

Tanda-tanda air ketuban kurang¤ni watashi citer yg watashi alami la ekk.yg kencing manis dgn darah tinggi watashi tatau
-selalu letih
-tidur awal,bgn lewat sbb letih
-kerap kencing
-sakit bawah perut bila berjalan
-perut kelihatan lebih kecil dr selalu


Petua naikkan air ketuban?
Bak kata doc, tak ada cara nak increasekan air ketuban tu,unless ko ada darah tinggi and kencing manis and dorang akan cure yg tu dulu.mcm kes watashi mmg bedrest je la kejanya.rehat gegila

Antara petua lain yg kawan2 bg:
Minum air kelapa muda.
Minum air masak byk2

Mcm takde kena mengena kan?apapun usaha yg kita lakukan kita kena berserah pada Allah..selalu igt penyakit adalah ujian Allah,kesembuhan juga dari Allah


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

4 comments:

Qistina Sofea said...

Betul ke petua minum air kelapa muda n air masak leh membantu? Sy pun ade mslh ni skrg n dh 33mggu..so watashi pnye baby ok x? Watashi kene czer ke normal?

Super Nia Hana said...

qistina sofea.
hmmas expedted mmg begitu qies.

ini adalah tips yg watahsi yakin akan membantu.

sila bed rest!!!!

TOTALLY BED REST..!!

watashi doc bg cuti seminggu utk increasekan air ketuban,during seimnggu mmg duduk rumah baring je,bangun utk makan solat and toilet.solat pun dalam keadaan duduk.ms sujud lama skit..

them big no to junk food bebeh. what i mean by junk food is totally MCD, kfc jajan bagai.mkn healty food.

watashi kena czer (T T) sebulan admitted di hospital smpai tarikh operate sbb level air taknak naik and makin kurang start masuk keja balik.

watashi redha je sebab allah sebaik perancangan.

Nurul Aswani Mohd Noor said...

Terima kasih berkongsi pengalaman.

Masa air ketuban kurang, pergerakan baby mcm mana? Sentiasa rasa ia bergerak2 setiap masa (SUPERAKTIF, mcm org lemas nk selamatkan diri) atau biasa2 saja?

Super Nia Hana said...

biasa biasa saja watashi rasa..huhhuuhhu tp rasanya compare dgn anak no1.. yg no 2 (air ketuban kurang) mmg leh rasa kurang skit pergerakkan dia

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer