Tuesday, October 23, 2012

Ginger Bread Man??? Oh tidak Ini Puding ROti Jagung Man!!

 haa...hamek ko
sejak jadi ibu ni semua menda nak ekperiment
semua menda nak buat utk menggembirakan hati sendiri anak

kali ni watashi nak kongsi menu untuk baby 8bulan -1tahun ye
sebab apa umur camni?
sebab bermula 8bulan..baby baru boleh introduce jangung
but,kalo baby tu ada eczema, haa ibu tunggulah sampai setahun yya..

lagisatu sebab penggunaan roti potong dalam menu kali ni..
dinasihatkan bayi seawal 8bulan boleh mkn.tp agak agakla kan kalo nak introduce
cara yg macamana..kena rajin buat homework dengan anak sendiri..

ok..ini bahan bahannya

PUDING ROTI SI JAGUNG MANIS-amik ko..nama !


  1. 1 keping roti. atau instant oat-kalau baby still kecik sila blend oat tu
  2. susu FM/atau susu fresh milk(utk baby 1 tahun keatas sahaja)
  3. jagung 1-2 sudu teh.(waatshi guna jagung rebus.jagung tin tak digalakkan sbb ada bahan pengawet)
  4. Utk bayi below 1 tahun - sedikit puree kurma (macamana nak buat puree kurma?rendam kurma semalaman, then buang kulit and biji, hancurkan isi and boleh simpan di bahagian dingin beku...
  5. Utk bayi 1 tahun keatas- sedikit brown sugar 
  6. secubit kulit kayu manis
  7. setengah sudu tepung jagung
Cara- Cara Make it happen-ahahaah..
  1. rendam roti/oat (kalo oat makesure susu panas ok) dgn susu sehingga kembang..
  2. masukkan tepung jagung,puree kurma/brown sugar,jagung,
  3. kacau dengan ganas supaya roti tadi bebetul hancur.ahahaha
  4. dah agak sebati(jgnla kasi cair sangat) cari acuan yg korang sukai.ahaha..terapkan dalam acuan
  5. dan siap untuk dibakar or steam dalam 15minit gitu..
  6. siap utk dihidang untuk yang tersayang




p/s-jgn lupa doa and zikir sepanjang proses pemasakkan hidanganuntuk bayi dan suami anda
makaseyyyyyyyy
-Ibu Hana Yg Shomey(u.w.e.k.s!)

3 comments:

Pocket said...

kamu lupa memberi button untuk dia... :D

Super Nia Hana said...

button tak perlu bang.sbb dia tak berbaju kemeja.weeeee

Wak Gelas™ said...

wak pon kadang2 lupa doa nk makan.. uuuhUUu

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer