Thursday, October 4, 2012

Salah Faham Suami Isteri

Ok ini adalah sebahagian salah faham yg akan berlaku dalam rumahtangga ye
adik adik,akhak akhak,abe abe yg belum berkahwin,
Sila take note ya ia mungkin berlaku salah satu pihak la especially bila dah ada anak

 contah?

  • Bersiap nak keluar rumah
Pada fahaman suami : Isteri siapkan anak,siapkan diri sendiri and keluar rumah
Pada fahaman Isteri : Isteri sediakan bekal anak, susu anak, air minum anak, pampers, sapu tgn baru siapkan diri pakai bedak,pilih tudung match dgn anak suami(yela sgt) make up.ahahahah
  • Makan Di rumah
Pada fahaman suami : isteri=masak.
Pada fahaman Isteri : berangan nak masak apa,keluarkan bahan,potong tu,potong nio,tumis ,goreng bla bla bla..alamak baru teringat  nak masak nasi..
Allah tak makbulkan wish Suami yg boleh masakkan nasi .ahahaha
  • Balik Kampung
Pada fahaman suami : amik bag,kemas baju sindri,baju anak,baju isteri,cost pergi balik,tol,minyak
Pada fahaman Isteri :baju suami,sindri anak, berapa hari darab berapa helai sehari, ,baju tidur,baju jalan, baju/suar luar dalam. toiletries,botol susu, 
  • Beli barang Dapur 
Pada fahaman suami : beli ikan and sayur
Pada Fahaman Isteri : bahagian sayur-beli labu,carrot,keledek,broccoli,cili,celery bla bla bla
suami ,isteri dan anak 

ahahhaha
Mesti pernah  berlaku dalam kehidupan rumahtangga kan?
kita macam nampak suami terlalu simple
dan suami plak nampak cam  isteri   terlalu complicated

kdg kdg suami pernah complaint "hape la isteri aku ni buat lama bebeno nak  bersiap shopping kappe"
and isteri plak "haihh..suami ku ni igt saya ni tgn ada empat agaknya,endah tak endah saja"

hakikatnya kita kena faham,
Allah temukan kita pada pasangan kita(of course lelaki dan perempuan ) adalah saling melengkapi
jika kelebihan kita di sini, akan mampu cover kelemahan pasangan kita
kalau dua dua ada kelebihan yang sama, siapa nak kaver kelemahan yag sama sama ada pada kita dan pasangan kita
iyo dop?

Macam experiences watashi sendiri selepas almost 2 tahun(wahhh dah dua tahun u ollsss!!-tetiba) bergelar isteri kepada king,byk perkara yg watashi kena paham tentang lelaki

  • lelaki lebih byk fikir ke hadapan daripada apa yg ada di depan mata.sebb dia tau,isteri dia akan uruskan semua,
  • lelaki tak mudah menzahirkan apa yg dia rasa dlm hati sebab dia tahu isteri dia tahu yg dia sayang pada isterinya-"kalau tak sayang  kenapa abang kawen dgn ayang?"
  • suami kadang kadang dia perlukan hint dari isteri apa yg isteri suka,apa yg isteri nak pada harijadi, bila ulang tahun perkahwinan . so isteri,jgnla selalu merajuk kalau suami lupa atau buat buat lupa(cepuk kang) kadang kadang dorang pun ada ego yg Allah kurniakan pada mereka dan nak isteri mulakan dulu
  • Allah kurniakan ego kepada lelaki dan egodan makin kental bila dia bergelar suami dan ayah kepada anak anaknya,,jadi isteri,sila faham,  jgn cuba nak cabar egonya,lebih lebih lagi depan orang,depan mertua,depan anak.biarkann dulu,lepas settle bila berdua isteri boleh cakap 1 to 1 "saya kecik ati abg tarik muka masam tadi dpn orang.mencik tawww!!" sambil tumbuk tumbuk dada suami.aahaha..
  • lelaki, suka dipuji.percayalah..tapi suami juga perlu juga puji isteri.jgn puji perempuan lain hatta artis sekali pun kalau tak pernah puji isteri,.sentap hati isteri ibarat sudah la luka jatuh basikal ,disimbah air garam pula" haa amikko,.,.peribahasa karam sink walia.wahahaha

ok..udahla,,penat bebel,asalnya nak wat short note saja.kui kui kui

wassalaaaammmuuuuuu~

3 comments:

cHeRyNa PiReS said...

okeh hana chan!!! nanti besok sha dah kawen...sha cari blog hana chan! tak payah beli buku dah.

senang. sempoi je posting nieh:)

Super Nia Hana said...

sempoi sebab mengkaji dr pengalaman sendiri dan kawan kawan jugak.hikss

Super Nia Hana said...

sempoi sebab mengkaji dr pengalaman sendiri dan kawan kawan jugak.hikss

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer