Saturday, January 29, 2011

preparation mental dan fizikal selepas korang disahkan hamil.atau..korang mmg lucky la kan..

::Bakal Ibu Nia::-bajet nama plg sedap didonia::
Aslkm semua
terduduk nya watashi depan lappy ni sebab nk update psl pengalman watashi preggy ok.

maybe ada org kata setiap orang tak sama kan?
ada yg nasib baik,ko lgsung tak alah pape..
kalo dpt mcm watashi ni..siap la ko.
kalo dulu watashi ni boleh label iron lady d taj i ofc and happy go terlebih lucky di rumah.

tp masa bujang dulu la kan..
masa dah kawen mana yg king tak suka perangai watahsi terlebih ceria or kenkadang terlebih serius tu kenala watahsi tggalkan.

tapi bila dah start preggy..king plak kenalah terima perangai watashi yg tetiba berubah sebab hormon dah bertukar kan.miahahahaha...

ok..asalnya nk citer pasal menda lain kan..ok..secara mentally bila watashi preggy..perubahan yg watashi dapat rasa ;
  • cepat sedih wo..kenkadang king meninggi suara skit jek,ayaq mata weyhhh,,watashi tahan woooo,agak2 lepas takde org.terus watashi amik tgn king cium tgn minta maaf.fuiyooo..mcm filem klasik pun ada..ala2 "dinda minta maaf ya kanda"ahahahaha
  • emo ko...kalo nk happy cam over happy.kalo nak marah..rasa nk meletup2.kalo nk manja.taknak king jauh dr waatshi.akakaaka..tp nasib la kan.sebab kami kan tgh jauh skang nih.
secara fizikal plak..
ahahaha..ni lebih pada alah la kan..
  • deria bau menjadi sgt kuat.bau nescafe uwek..bau rokok uwekkk..bau busuk skit uwekkk..tgk ayam & daging uwekkk..bau minyak org masak menumis uwekkk...bau milo,kopi teh pun uwekk,bau rokok?? lg nk tanya ke???....worst..mnum yg bergula pun nk uwek..ahahaha...korang rasa watashi boleh bau &mkn minumhape nih
  • dah bau pun dah tak leh..makaaaaaaa...mustilah watashi NAK BUAT AIR PUN TAK BOLEH,HATTA MEMASAK SEKALIPUN.uwek uwek uwek okkk...kesian king kena wat air sendri.
  • malas nk make uppppppppp..!!!and watashi selalu rasa watashi selekeh gila
  • kalo bawak keta,taknak bukak aircond .rasa rimasssss
  • takleh dengar king men gitar kt watashi dah.rasa mcm nak nangis kt king bila dia ckp "hunny nk lagu pe.hubby men gitar "uwaaaa.....mmg tabley tahan woo...rasa mcm sesuatu jek.tapi tatau nape.maybe bakal anak watashi ni doktor or ustaz or ustazah kot.ahahahaha.
  • badan tetiba rasa sgt panassss and sengal2 satu badan..angin satu badan jugak boleh tahan.mcm watashi plak gastrik..so leh imagine hari2 yang watashi lalui mcmana?mcm watashi ni plak jenis kena uwek or sendawa je cara angin nk kuar.mmg nangisss woooo......ubat plak doktor tak kasi mkn.huhuhu..
  • dh la gastrik ..disebabkan watashi kurang mkn and minum ,watashi plak low blood pressure..stress mak noksss...memula preggy watashi timbang naik 2 kilo..rasa happy la kan.ceeeaaa...pernah korang dgr waatashi happy sbb badan naik ms bujang?dulu meroyan ko kalo naik kilo.skang ada alasan sebab preggy kan (yolah tuh)skang berat watashi plak jatuh 3 kilo dek uwek2 and taknak mkn and munum.almost warded pun.tapi biasa la ko...queen nia hana ni degil.takdenya nk dgr selagi takde memaksa.ahahahaha
  • badan jadi super letihhhhhhhh and semua menda sgt2 sgt tak larat nk buat termasuk hapdet blog.betul wa cakap lu,skang barulah fhm perasaan ceera and intan bila preggy kurang update blog.capa,ko lepas bersalin baru ko diam.lama plak tuh.ikikiki
ok.tu jek yg watashi alami sekarang.hehari watashi dgn nada paling sebak suh king doakan alahan watashi ni cepat habis.nangis ok memalam sensorang takde sape nk tolong tgkkan watashi.
abg watashi cakap,takpe..kalo alahan teruk,nanti bersalin senang sebab rahim dan kuat and baby tu cerdik.

ok..watahsi cuba saiko kepala hotak watashi nih..nnt watashi bersalin sonang woooo...ikikiki

basically nasihat watahsi pada sesape yg baru disahkan preggy nih ;
  • kenal pasti dulu perubahan yg korang alami.kalo perlu catat berapa kali ko uwek.apa yg ko tak suka so that boleh bgtau org yg terdekat especially suami.takyah la ko nk inform bulletin utama plak ko alah dgn ape kan.
  • cuba utk minum sebanyak mungkin air putih
  • kena selalu mkn.menda ringan2 at least biskut kappe.especially yg gastrik mcm watahsi.jgn jd watashi,smpai terketar tgn mcm parkinson dh ha..
  • dapatkan sokongan daripada org yg korang syg.sumpah watashi cakap.korang bleh tertekan kalo preggy and tade sape yg jaga korang.

and satu lagi hobi baru watashi, walaupun usia kandungan watashi awal lagi watashi selalu cakap2 dgn baby watashi apa yg watashi buat,siapa yg watashi jumpa and kenalkan dia siapa daddy,nenek & atok,Ann and mak tok dan tak lupa bacakan dia surah2 yang simple utk baby.

kadang2 siap paksa king ckp dgn baby dlm phone.buley??ahahahahaha

3 comments:

shasha said...

takpe takpe..betul kat abg hana tu..insya-allah baby tuh nanti cerdik dan kuat macam mama dia...tabahkan hati hana menempuh 1st trimester nih...ganbare!

Enchaoz said...

TAHNIAH!! TAHNIAH!! TAHNIAH!! TAHNIAH!! TAHNIAH!!!!!!!!!!!!! :D

Puan Capa said...

ko sesuai dipanggil mak buyung nia.hehehe

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer