Monday, September 27, 2010

Hukum bertudung yang bersanggul tinggi-Watashi juga tak sempurna

Rasulullah s.a.w bersabda:



“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini



–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-



“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”



– hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


~ to be honest,watashi pun rimas tgk yg bertudung sanggul tinggi giler.and..

kenkadang...watashi pun tertocang rambut tinggi gak kalo bertudung.ehehe..pasnih kena rendahkan skit tocang la jawabnya.. (T T)


10 comments:

~ mizzAmy ~ said...

amy memang jenis dari kecik2 berambut panjang n bertoncang. even dah besar panjang now pun ikat rambut bertoncang jugak. adehh dehh.... trying my hard to pendekkan rambut lah agaknya agar buang tabiat dari kecik nie.

zonaku said...

berhati2 dalam setiap perlakuan kita....





er.. tgk x citer tudung ekspress????? tinggi gila kann

Super Nia Hana said...

amy-watashi rasa cam tak perlu smpai potong rmbut kut dear..cuma kena rendahkan tocang kita je kan.huhu..cam watashi gak la.

zonaku-kenkadang taktahu or tak sedar..
watashi tak tegngok..tapi lately memang perasan over plak tingginya sanggul dlm tudung.cam pelik

puterikurekure said...

kita kan hana, masa skolah dulu ustazah ada cakap pasal sanggul tinggi ni tak boleh. dia kata macam bonggol unta. hehe.

skang ni bila fesyen camni ada balek, dan ramai ikut dan kuar pulak hadis pasal larangan bersanggul tinggi, betulla kata ustazah kita tu. hehe.

Super Nia Hana said...

intan-wahh..ustazah awak mmg advance.sebab watashi pun baru tahu..

Mak Su said...

entah ek, mmg skrg fesen kan... cuba tgk kat tv rancangan fesen muslimah pereka dari asia tenggara, u know from where... mesti pakai tudung pelik2 dan sanggul bonggol unta... :(

Super Nia Hana said...

maksu
yupeeeee...yg tu watashi perasan jugak!memula rasa mcm cantik la kan..cam terpengaruh pun ada la gak,.

then semalam pas dapat sepotong hadis ni rasa cam bersalah plak

shasha said...

rasa pelik ikat rambut tinggi2 bila pakai tudung...plus sayang nanti rambut berlekuk bila satu hari ikat tinggi...

shasha said...

rasa pelik ikat rambut tinggi2 bila pakai tudung...plus sayang nanti rambut berlekuk bila satu hari ikat tinggi...

Masy said...

biasa ikat rambut tengah2. hehe

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer