Tuesday, June 22, 2010

Tempat yg pada watashi best tapi kurang dapat liputan


::Selamat Datang ke Rumah Kedah,Rumah Tok Su::



ok..watashi nama je dah 4tahun keja kt utara ni tapi baru je berkesempatan ke sini
ada tak antara korang ni org alor setar tapi tak pernah ke Rumah Tok Su?senang cerita rumah melayu la kan..
perghhhh.....giler kagumm watashi datang ke sini aritu...
bukan kagum dgn pencerita yg agak muda dan manis tu seni rumah melayu je..tapi watashi juga kagoom kenapa tempat mcm ni tak diberi perhatian lebih utk tarikan pelancong..
elehh..watashi cakap je lebih kan..padahal bebaru ni je watashi minat tentang seni
tu pun sebab watashi cuba utk kongsi minat/kerja King
kalo tak jgn mimpi la kan..ahahahahaha..
::ni ruang musyawarah-ala ruang tamu la::

ok secara ringkasnya apa yg menariknya rumah tok su ni dari mata watashi yg kaler coklat tanpa contact lens ini cani arr serba ringkas
  • design rumah tu arrr...bebetul memukau sebab watashi rasa mcm watashi balik ke zaman bebudak
  • kalo korang masuk kerumah Tok su ni..tak sampai 3saat korang terasa mcm diheret ke zaman yg penuh tradisi dan ada satu perasaan yg korang sendiri takleh nak tafsir.ha..mcm watashi skang ni..speechless u know..sampai tatau nk type.tetiba je ko rasa mcm ko lah ramlah, salmah, saloma dian P.ramlee bagai.
  • barang-barang dlm tu wahhh...heritage habis..korang nk tgk lampu gasolin..katil kayu zaman bila hape tah..mangkok tingkat...dapur kayu api..jendela teruna dara bagai..semua ada
  • rumah Tok Su ni sejuukkk okkkkk...maybe atap rumbia
  • dan dipercayai jugak rumah ni berusia ratusan tahun.kayu tetap utuh...jgn tanya watashi kayu hape..yg pastu bukan serbuk kayu yg diawet utk bikin perabot cam skang nih.
  • kat sini ada bilik air beratapkan langit,berdindingkan rumbia yuuuu..so sexy...ahahahah

yang tak best plak...

  • ada je org yg potong rumbut tu lepak2 kt serambi bawah tuh...yg membuatkan org yg lalu lalang tu fikir ni kawasan pejabat bagai..tak mcm tempat pelancongan. sedangkan rumah warisan ni under Muzium Negeri. Sayang weyyy...yg potong rumput tu..takkan hehari ko potong rumput and tido situ...potong mood org betul.
  • as usual..kalo dah ramai tak datang,yg jaga pun kurang semangat,ketrampilan tu dah ok...info dah ok..tapi nampak diorang sgtlah bosan..kesiannnn
  • actually rumah warisan kedah or toksu ni ada dua buah..ala-ala 4 meter je jaraknya,tapi jarak 4 meter tu pun..yarabbii..rumputttt panjang beb,,,...ini mmg kali pertama watashi lalu.tapi kalo dah hehari lalu and toleh..camtu gak..heh...
  • ada patung patung dlm tu dan telah berjaya membuat watashi menjerit sepenuh hati..cessss....so korang kalo nak masuk sila take note menda ni awal-awal ok.

::rumah lama watashi camni lah::

so..kalau kalau ada sespa yang berminat boleh la ke sini...watashi tatau jalan..yang pasti dia berhadapan dgn Wisma Darul Aman.rasanya bukak dalam jam 10.00am-6.00petang camtu la.

Masuk adalah percuma (waatshi tau korang suka menda percuma)cuma pastikan korang bukak kasut.panggg kang..jgn bajet korang mat salleh ok...

menarik tak ulasan watashi?hiksss...

sekian dari tour guide tak berbayar,Nia Hana

::ada rupa mcm tour guide tak?ahahahaha::

5 comments:

shasha said...

ni jadi tour guide dapat upah tak??

ad3ck said...

cantik..mesti ada rumah cenggitu yang jadi homestay kan? :)

fakishap said...

tour guide yg menggoda..ahaks..gurau jer..\(^_^)/

Super Nia Hana said...

shasha
tak dapat upah.tp dapat bg masa kerja yg berkualiti dekat org yg jaga rumah tuh.eheheeh

adeck
yeahhhh...mmg best..!

fakis
lemak-lemak ittew mmg menggoda.aahaksss

puterikurekure said...

good info yang!
wah...kena tunggu khalish besar sket. bagi dia rasa kampung2 ni.
:)

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer