Wednesday, December 21, 2011

Memasak Cara Bijak/jimatkan masa bagi wanita yang bekerja

ha..amik ko..
tajuk dah mcam sari berita penting
wakakaka..

this time watashi just nak share camne watashi boleh manage/jimatkan masa utk memasak bagi bento/lunch box kitaorang hari hari.

sebagai isteri yang mithali(uwekkksss) atau lebih dikenali kedekut watashi cukup panas hati bila makan kat luar sorang mkn sepuloh ringgit campo air,
hape la sgt lauknya,setakat ayam goreng, nasi puteh and satu sayur.

tapi nak buat camno kan.dah tak ada pilihan itulah kedai mkn yang halal ada pun area office baru watashi
takkan hadap bak kut teh buleh,sanggup nak telan air tanah bergelen gelen?akai ada?ahaks!

so kalau ada wife,bujang hensem .anak dara cun rajin pujaan hati mak mertua yg nak memasak utk bekalan mkn di pejabat during lunch time dengan cara yang menjimatkan masa,boleh la tiru cara watashi.
::menu lunch watashi 21 Dec 2011(sayur brokoli with mushroom,telur goreng with sambal ikan tongkol)::

  1. make sure bila korang balik office tu,kuarkan semua bahan yang nak masak lunch esok.especially yg korang letak beku tahan gaban tu ha..

  2. nak potong sayur siap bawang sesiap kappe.SILAKAN..belasah je

  3. pas wat apa yg patut ke bilik air ke hape hape la..korang start la masak malam tu.

  4. make sure korang masak makanan yang berkuah je la .mana yang sayur or mkanan yang tak sesuai nak simpan semalaman tu takyahla nak beramal jariah nak membasikan secara jemaah ye.

  5. awal pagi,baru la masak nasik,panaskan lauk semalam.and goreng ikan ke ayam ke.telur ke.

  6. bagi yg mkn sayur macam watashi(wat muka berlagak skit) sungguh tak sesuwei nak masak memalam kan? so bagi menjimatkan masa,korang steam jekkk
  • -amboihh byknya masa nak steam hana?
  • jom kita wat cara orang malas tapi bijak kunun.
  • setkan dalam hotak nak makan hape..
  • potong bahan bahan..
  • masukkan dalam mangkuk kaca kecik,
  • masukkan garam or perasa sesuka hati korang.
  • tutup dgn aluminium foil,
  • masukkan dalam tingkat atas rice cooker semasa korang nak tanak nasik tu
  • -cucuk pakai garfu sebelum start kukus.

faham tak?tak faham,??
camni haaaa..!!

:jgn tebuk lubang gini banyak ye..masa ni watahsi tgh emo.wahhaa::

nak kukus gini je cara org kebanyakkan mcm watashi

nak beli pengukus lain macam la dapur watashi besar sgt.ahahaha

2 in 1 gituuu,sambil masak nasik masak lauk..kelasss ko Jah!,jimatkan poket suami beli pengukus baru,jimatkan masa dan tenagaa..

BIJAKKK BIJAKKK!!

3 comments:

nanonano said...

hamboihh rajennye la, hehe

Super Nia Hana said...

terpaksa rajen nano kuuu~ahaks

Zumie said...

hana makin kurus ..hehe

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer