Thursday, December 29, 2011

petua tidurkan bayi anda yang tegar ;)



ini petua nak tidurkan anak or nak anak tidur lena utk ibu ibu muda /baru saja.
sebabnya watashi antara orang yang paling byk bersabar dalam nak tidurkan arissa masa baru lahir dulu

kata orang mmg teruk sikitla sebab baby bar lahir mana tau siang malam.
macam arissa dulu siang dibantainya tidur,malammmm??
ibunya la jadi jaga.
nak harap daddy?huhuhuhu...kadang kadang terjaga kadang kadang langsung tidur mati dek kepenatan sgt travel.

ok,ini tips yg mudah pada watashi praktikkan kalau segala mak nenek tak jalan.

watashi atau king sindrila akan letakkan baju yg kami pakai(make sure bersihla.jgn la peluh dah kering bagai kasi anak korang) sangkut kt baby cot or lapik gini ha..
kalau dah nyenyak,tarik balik la baju tu.

Antara petua lain yang ada;


  • sapukan anak korang minyak telon ke/yu yee ke kt perut/blkg bdn/betis and tapak kaki baby,so that bley elakkan kembung perut bagai-dedulu ms baru pas bersalin giler gelabah watashi gigil nak sapu minyak kt bdan arissa sebab takut dia panas sgt kappe.ahhahaha

  • tidurkan ank posisi telungkup/meniarap utk elakkan perut masuk angin.watashi dulu amik masa jugaklah nak tidurkan arissa gaya gitu.seriau maks okk!tapi kena ingat gak,tidur cara meniarap ni tak sesuai utk baby baru lahir ya!

  • Dodoikan bayi anda.nyayikan dia lagu apa apa la dengan suara yg perlahan ala gemersik.cewaaahh..bajet suara siti nurhaliza la kan.mcm arisa plak sejak lahir watashi dah asuh dia dodoikan dengan alunan zikir,so kalau dia tak dengar so called lagu wajib dia memang tadenya dia nak tidur.ahahahah

  • tentukan waktu tidur..bawak masuk ke bilik.malapkan lampu so that anak korang tahu ni masa untuk tidur

  • elakkan bermain dii tempat tidur.kalo tak dalam mind seta nak anak dia fikir " oohhh....boleh main lagi ekk"ahahahaha

  • pakaian anak anak plak jgn la ala ala korang stay kt eskimo or tepi gunung berapi.yang sedang sedang kan bagus

  • bagi anak yang hidung tersumbat sebab selsema plak,cuba tinggikan bantal skit utk mudahkan dia bernafas.sapu balm ala ala light gitu kt tempat yg wat dia tak selesa.


so selamat mencuba!!


-pada watahsi jugaklah kan.sebab watashi nak lebih berdisplin tidurkan arisa jam 9.30malam.


bukannya apa...balik kerja dah 7pm lebih...tak puas nak bermanja dah nak tidur.tambah sekarang plak arissa mmg kuat ketawa and suka berbual..gerammm!!

1 comment:

ARIBA said...

ahaha..betul2..baby below 6 months kalau boleh tak elok tido menyiarap..sebab ikut kajian, bnyk berlaku mati mengejut..and antara sebabnya baby blum kuat lagi nak bernafas..semua kan organ2 baru..bile kene tindih, takut susah nafas plak..mengiring lagi elok..kalau nak tidokan menyiarap jugak, kene tinggikan skit and sentiasa check every hours agar tak tertekup muka..tak bernafas anak , etc..all the best..;-)

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer