ha...
nak gelak-gelak la kan..
wahun ni watashi nekad nak buat KUIH SARANG SEMUT
ye,watashi kena mengaku yg watashi suka kuih ni walaupun dedulu watashi geli sebab terbayangkan busut anai-anai
*ms kecik2 watashi igt anai-anai tu semut and ramuan wat kuih ni letak semut or busut tuh
hohohohho...naif sungguh Superhana
okk...bahan-bahan yg diperlukan setelah menggoogle:
Bahan-bahan ( 60-100 biji )
nak gelak-gelak la kan..
wahun ni watashi nekad nak buat KUIH SARANG SEMUT
ye,watashi kena mengaku yg watashi suka kuih ni walaupun dedulu watashi geli sebab terbayangkan busut anai-anai
*ms kecik2 watashi igt anai-anai tu semut and ramuan wat kuih ni letak semut or busut tuh
hohohohho...naif sungguh Superhana
okk...bahan-bahan yg diperlukan setelah menggoogle:
Bahan-bahan ( 60-100 biji )
- 250 gm butter
- 1/2 gelas gula
- 1/4 gelas tepung jagung
- 2 1/2 biji kuning telur
- 2 1/2 gelas tepung gandum
- 1 tea spoon esen vanila
- coklat rice utk hiasan
Cara-cara
- Butter dikembangkan bersama gula
- Masukkan kuning telur sedikit demi sedikit dan esen vanila
- Ayak tepung gandum dan tepung jagung dan masukkan sedikit2 ke dalam mentega tadi sehingga menjadi doh.
- Sagat tepung dan masukkan ke dalam mangkuk kertas. Masukkan coklat rise (boleh juga guna ceri merah dan hijau)
- Bakar dalam oven 150', api atas bawah selama 15-20 minit @ sehingga masak.
rerasa watashi berjaya tak?
9 comments:
errr...nak order 50 bijik..bape hinggit?hehehehe..
naper tak beli kat kota sarang semut.tentu kuih tu banyak disana dan murah.hehe..
ceh... penyu dah curi idea komen aku.
insya-Allah berjaya. tak susah pun nak buat sarang semut. amy dah buat dah semalam. hikhikhikhik....
jangan jadi kuih sarang tebuan sudah..hehehe
boleh jadiknyee.....
:)
sonang je tu bah!
uishh..setap tu..sslluuurrpp..
kueh sarang smut tu tak lengkap kalau tak dibiarkan di kawasan terbuka pada suhu bilik untuk dibiarkan semut menghurungnya,
dah tu nama pun kueh sarang semut,
semut nyer?
heheh selamat ari rayer :)
maaf zahir jer:D
oooo kuih sarang semut ek name kuih tuh. baru zie taw. pssttt..nampak sgt aku x mahir bab biskut bagai neh..miahahaha
:P
Post a Comment