Tuesday, July 26, 2016

Betapa Cantiknya Sekeping Hati tu~

Last weekend
watashi and Kurnia's gang   ke stesen minyak Petronas Bandar Sri Damansara dalam pukul 10am camtu la.
kt luar kaki lima stesen minyak ada satu pakcik.kurus,gelap dan berketayap menjual kerepek bilis

watashi bisik pada king. "buy something from the pakcik",,king angguk seraya pegi bayar minyak kt kaunter
masa king tgh bayar. ada satu keluarga watasi rasa naik motor.

1ayah., 1anak perempuan dalam lingkungan umur 11 tahun dan 1 anak lelaki dalam umur 9 tahun..pakaian pun sangat biasa biasa,
satu keluarga masuk kedai mesra dan keluar.nak bonceng motor, pakcik yg jual kerepek bilis  memanggil budak lelaki tu beberapa kali

watashi yg dalam kereta igtkan budak tu tercicir barang.
rupanya pakcik tu nak sedekahkan kerepek billis kt budak lelaki tu!!
allahuakbar,,,miskin harta tapi pakcik ni kaya jiwanya.

apa yg watashi nmpak depan mata bebetul menyentuh hati watashi.
betul2 terkesan.watashi tgk pd diri watashi,
bergenang air mata.perasaan bercampur,tersentuh,terharu.sedih.
watashi panggil king
watashi cakap belilah apa yg mampu drpd pakcik tu
tp yg ni  sedekah dr kita semua utrk pakcik,
tak apa,tak mati kalau hilang certain amount.allah kan ada.allah ganti balik nnt
mungkin dgn kurniaan kesihatan,limpahan kasih sayang.

dan korang kalo ada nmpak org tua jual kopok keping,kuih,dan apa sajalah,
-jgnla cuba menawar dr dorang
-belilah setakat mampu,kalo lebih bg kt jiran
-bagi sedekah asing disamping niat kitasedekah pada dorang dgn beli hasil jualan dorang
-sometime barang jualan tu dorang amik and untung dorang based on berapa jumlah yg dorang jual.so bagilah sedekah yg asing.yg beli lain.yg sedekah utk pakcik makcik lain.
-belikan air untuk dorang minum,.......

mati kata watashi skang,terbayang lg situasi pakcik tu hulurkan kerpok bilis kt budak lelaki.
dan saat dia menadah tgn berdoa.,allahuakbar.murahkanlah rezeki pakcik tu
amin..



Daripada Abu Hurairah, Rasulullah telah bersabda: "Bukanlah kekayaan itu disebabkan seseorang mempunyai banyak harta, tetapi kekayaan yang sebenarnya ialah kekayaan diri (jiwa)." (Hadis riwayat Bukhari)Seseorang yang mempunyai banyak harta belum lagi dianggap kaya di sisi Allah selagi ia belum dapat menseimbangkan kekayaan itu dengan kekayaan rohaninya yang sesuai dengan pengajaran agama. Itulah ditegaskan bahawa kekayaan yang kekal lagi mulia ialah kekayaan jiwa.Mereka yang jiwanya kaya dan mulia sentiasa bahagia sekali pun ia tidak mempunyai banyak harta, dan sekiranya ia banyak harta maka ia adalah sebahagia-bahagia manusia di dunia ini


1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer