30-35pcs
penuhkan
paper cup dan tinggalkan sedikit ruang untuk deko di permukaan
apam..masuk tepung selang seli dgn susu dan akhirkan juga dgn
tpg...lepas masuk ovallate pukul dgn kelajuan maksimum 7-8 minit..balut
tutup periuk dan kukus dgn api kecil selama 10 - 15 mnt...kesian ada yg x
brp nk jadi rasa penat buat...
Zarina AlitoMasak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Assalamualaikum.. sini sy share cara
saya 'memberuang' ye.. Boleh guna mana2 resipi apam polkadot yg korg
suka utk buat apam ni. Senang je, in sha Allah suma org blh buat. Boleh share ye. Slmt mencuba!
~ boleh skip part garis pakai lidi n buh warna krim dlm mata tu ye.. x buat yg tu pun tetap comel dan kemas.
~ boleh skip part garis pakai lidi n buh warna krim dlm mata tu ye.. x buat yg tu pun tetap comel dan kemas.
Coklat muda ~ coklat emulco
Coklat gelap ~ coklat emulco + pewarna
guna telur suhu bilik je.. yg penting ovalet tu bubuh last 1x n putar smpai gebu. Pukul 7-8 mnt selepas masuk ovallate..permukaan berlubang2 tu sebab angin dalam adunan..
sy suka resepi ni sbb permukaan apam tu gebu, x berlubang2
lps bubuh ovalet sy guna kelajuan max lbh kurang 1 min
Bahan yg diperlukan:
Dr kiri ke kanan, lidi sate, cwn kertas, baking paper, adunan apam yg bewarna coklat gelap, krim (warna asal) dan coklat muda.
Coklat muda ~ coklat emulco
Coklat gelap ~ coklat emulco + pewarna
ni step1-4 tu utk tinge bear tu....nti dia xde tinge hi3
1.Ambik adunan coklat muda, potong hujung plastik dan paipkan adunan bentuk bulat ats kertas. Buat kecik2 je. Agk2 padan dgn muka bear yg nk dibuat nanti. (Bentuk lonjong sikit2 pun boleh)
2. Kemudian titikkan warna krim plk di tgh bulatan coklat muda.
3-4. Buat sampai habis, dan kukus 3 min. Ketepikan.
(Telinga ini akn digunakan dlm langkah akhir, rujuk gambar no 15)
5 hingga 8
Isikan adunan coklat muda ke dlm cup. Bubuh inti/ filling dan isi lg sampai nk penuh cup. Lepas tu picitkan warna krim kat bhgn bawah cup. Bg yg x reti nk buat bentuk bulat cantik2, korang boleh benamkan sikit hujung piping bag tu dlm adunan coklat (rujuk gambar) lps tu picit perlahan2.. nanti akn terhasil bulatan yg cantik
Isikan adunan coklat muda ke dlm cup. Bubuh inti/ filling dan isi lg sampai nk penuh cup. Lepas tu picitkan warna krim kat bhgn bawah cup. Bg yg x reti nk buat bentuk bulat cantik2, korang boleh benamkan sikit hujung piping bag tu dlm adunan coklat (rujuk gambar) lps tu picit perlahan2.. nanti akn terhasil bulatan yg cantik
9. Untuk hidung, picitkan sikit warna coklat gelap kat bhgn ats bulatan krim tu.
10. Kemudian buat mata plk.
11. Lps tu titikkan sikit warna krim dlm mata tu supaya mata bear nmpak mcm bersinar2.
12.Kemaskan hidung bear. Guna lidi sate utk buat garisan halus. Letak lidi sate kat tengah2 hidung tu n tarik ke bawah mcm tulis no 1
10. Kemudian buat mata plk.
11. Lps tu titikkan sikit warna krim dlm mata tu supaya mata bear nmpak mcm bersinar2.
12.Kemaskan hidung bear. Guna lidi sate utk buat garisan halus. Letak lidi sate kat tengah2 hidung tu n tarik ke bawah mcm tulis no 1
14. Guna lidi sate utk buat garisan halus dari hidung ke mulut. Lps tu buat garisan ke kiri dan kanan mulut (sikit je, agk2 ada bentuk mulut).
15. Ambik telinga yg kita kukus tadi n letak di bhgn ats kepala bear. Sengetkan sikit. Jgn tekan, letak je.. n dah boleh kukus. (15 min)
16. Taraaa.. siap dah..(mmm nmpaknya mulut bear tu x brp comey)
Actually watashi nak cuba buat cupcake . saksikan la nnt ehhehe
LABEL: resepi, apam kukus, cupcake, teddy, apam teddy, masak
No comments:
Post a Comment