Wednesday, April 24, 2013

Cecara nak mandikan bayi.heh..kena refresh balik nihh

step by step bathing your baby















hola korang..
sengaja tepek kt sini untuk reminder watashi jugak for 2nd baby.
cam hana dulu 1st experience mandikan arissa memang gigil okkk..
masa tu tade la plak gigih nak mencari step by step ni kan
tapi rupanya watashi mmg HEYYYBATTT la mandikan aanak**muka eksyen.kui kui kui..

ini antara step yg biasanya watashi buat before mandikan arissa masa awal kelahiran arissa dulu
  • sabun mandian,
  • tikar getah yg gelembung kalis air tu..apa nama tah.ahahah 
  • cotton bud
  • sapu tgn lembut 
  • ubat sapu kt tali pusat
  • baby oil
  • pammpers
  • towel 
  • napkin utk bedung arissa
  • minyak telon
  • baju yg nak di pakai kan
step lebih kurang sama dgn atas..cuma ada perubahan dari step sebab watashi pernah boegl kan arissa lebih awal and dia kencing.akakakaka

usually watashi akan 
  • sediakan air mandian arissa yg suam suam kuku dulu
  • bukak baju dia dulu, then cuci muka dia,buang segala kotor kt muka la
  • then baru bukak pampers cuci bahagian sulit dgn air suam kuku ye..bukan dari besen or bath tub memula watashi sediakan tu
  • then baru cuci kepala..badan arissa still lg dibedung selagi watahsi tak cuci badan dia
  • bila dah cuci kepala, baru watashi bukak kain bedung then letak dalam besen air suam suam kuku tu.
  • to be honest, watahsi tak cukup tegar nak baringkan anak mcm dalam gambar ye.penakuitttt..watashi just bagi kaki cecah air skit then jirus jirus guna tgan..ala..besa rmana la sgt anak kau nak jirus guna cebok kannn
  • then sabun kan badan then bilas lagi..
  • pastu letak arissa kt towel berserta nakkin extra..masa duk bersih bersih badan tu watashi akan pastikan watashi tutup dulu bhgn sulit yeee..pernah terjadi tgh lap lap arissa bagi cherry kawww punya percik baju..ye anak anak..belajar melalui pengalaman ye
  • lap kerin g kering..then sapu ubat utk tali pusat yg doc bg tu.
  • letak baby oil urut skit then cepat cepat pakaikan pampers
  • lepas tu baru le watashi letak minyak telon kt perut skit, belakang badan, tapak kaki and betis.
  • then pakaikan bengkung then baju bersih
tadaaa...dah siappp..SEMOGA ALLAH berikan watahsi kekuatan dan keberanian luar biasa utk anak kedua dan mejaga arissa pada tahap yg TERBAIK!

AMINNNNNNNNN........
sayang anak ibu

3 comments:

J u l i a 。.゜✿ said...

wahhh tengah preggy rupanya yea. Alhamdulillah. so happy for you !

Super Nia Hana said...

almost 6months sayam..
alhamdulilahhh tq dear!

korie said...

Info menarik Bagi lelaki seperti aku

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer