sumpah rasa segan nak bagi resepi pada orang bila watashi masak.
antara faktor keseganan adalah :
- amboi..sedap ke ko masak hana?ahahaha
-bahan apa yg kt dapur je disebatnya.akakakak..
tp memandangkan buah hati ku lifesaver nak jugak tahu,oklah..ku tepek disini tanda sayang ku pada mu.ewahhh..ahahaha..
bahan bahan yg biasa watashi buat camni ha..
1. ikan pari/ikan isi merah/tenggiri-sukahatila ikan apa yg korang nak buat kan.ehehehe
2.cili blender (usually watashi blender siap siap cili kering,bawang besar,halia,bawang putih)
3. daun kari skit/daun kesum/bunga kantan kalo ada.
4. secubit belacan
5.garam/gula /perasa
6.air asam atau nak canggih macamwatashi guna asam keping.ahahahha
7.sayur timun atau bendi atau terung
8.lada hitam
CAra Memasak,
-tumis cili blender dgn bahan tadi sampai pecah minyak
-masukkan gula/garam/perasa/
-tambah air la kan...agak byk mana nak buat kuah
-letak lada hitam,segala jenis daun 3K(kesum/kantan /kari)sayur ...ikan..eh pendek kata campak la semua sekali dengan air asam jawa (ikut suka semasam mana korang suka)
-masak agak didih kuah and ikan tu ready tu bismillahh and ngapp..
note penting:asam pedas johor mmg rasa dia kuat dari segi masam pedas tu arr..kuah mesti pekat!
selamat mencuba!
Chef sempoi, Nigella HAna
Arigato!
2 comments:
Hahaha..NIGELLA..
tapi arigato..konpius aku..hehehe..
waaaaaaaaaa...
naper sayer takde perasaan dengan makanan nihhh???
dimanakah nikmat itu sumer pergi??
sbb menguek lagi
tggu la 5-6 bulan usia kandungan,..muahaha
Post a Comment