Thursday, May 31, 2012

Cara Mendidik Anak Cara ISLAM~

HAsil Perkongsian yang watahsi dapat dari email.
UNTUK WATASHI DAN JUGA SEMUA IBU BAPA YANG ADA ~

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control



3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak

Sabda Rasulullah s.a.w.

“Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)”




4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.

9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.
 
18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

“Anak- Anak ibarat kain putih. 
Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi”
Nota Hati IBU~Arissa sayang, ibu and daddy minta maaf ya~INsya Allah ibu and daddy akan lebih bykkan berusaha,lebih banyak membaca utk mendidik kamu menjadi anak yg solehah danterbaik antara yang terbaik

Wednesday, May 30, 2012

Wordless la sangat Wednesday

Hadiah Belated Birthday & in advance

ni watashi punyooo


family adie-adik bongsu punyo



untuk ayah ummi and achik (adik watashi yg che gu tu)


family abg watashi punyooo


ni utk family abg ustaz watashi..abg sulung..teringgal lagu dua nama anak bongsu dorang since tempahan dah penuh.ahahahaa


fanily akak sulung watashi punyo
harap dorang suka..
last but not least..of course ada untu mertua watashi juga..

ahahahaha

watashi harap ada satu resepi yg arwah mak watashi bgtau utk watashi jadikan panduan mengeratkan rasa kasih sayang kami sesama adik beradik~


jangan malu tanyo,kang ekau sosat.ahahahaha

Tuesday, May 29, 2012

Video Arissa After Lunch Time

video
Dah start bebel
dah start buat muka manja
dan start pamerkan perasaan
dah pandai senyum~
haih...anak..hilang segala penat ,lelah bila tengok dhiya senyum



Shawl Tritone

promosi beli 3 shawl  percuma 1 bawal printed masih lagi ada ya,amoy!

macam tu juga denga beli 3 printed bawal@pash , Free Post masih juga valid

Klik pada gambar nak tgk full design yang ada.
Berminat boleh email watashi
laviosakura2000@yahoo.com

Wednesday, May 23, 2012

Wallaaahh...Macam Tak Percaya!!!

ok..ok..ketepi semua orang..watashi ada satu pengumuman kelakar

satu keputusan yang cukup drastik yang dibuat oleh watashi
yang asalnya watahsi sememangnya bergurau and cakap kosong...

ha..sekali ko..amik..terjebakkk..

apa yg terjebak?apa yg drastik??

muahahhahahaha..
nak cakap pun malu..


haa..itulah yg watahsi maksudkan..
ni semua dek bahana memborong sakan lah!
then tertiba terjebak...

so wish me luck ya!
kalau rajin,sila add watashi juga di FB..

Hana Baiduri

aww...kelas nama aiii tauuuu...

muahahaha...


Monday, May 21, 2012

Buah hati pengarang jantung

Doakan kebahagian,kesihatan ,keindahan.kesenangan yang terbaik buat kami...

Korang pernah terfikir tak kalaukorang akan kehilangan salah sorang yg korang sayang sgt?

Hakikatnya korang tahu kita didunia hanya persinggahan dan semua yg ada pada kita adalah satu pinjaman

Haihh..watashi byk berfikir lately
Mungkin juga terima khabar ayah and ummi tak sihat semalam buatkan hati terus resah

Makan nasi semalam satu senduk saja! SUMPAH!
Padahal bukan main lazat lagi watashi masak BBQ Lamb

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, May 18, 2012

cantik ker?

 sumpah watashi pelik..
pelik sungguh pelik...
macam trend orang pakai tudung and sanggul tinggi tu kan?

personally korang rasa cun sangat ker?
watashi rasa mcm tengok alien ok..
buat plak bonggol belakang tu tinggi ala nampak cam bonggol unta
eh..cam gunung jerai megah berdiri pun ada..

watashi akuui la watashi bukan obsess sgt dgn dunia fashion and kejar sangat aliran fashion semasa
-sejak kawen nak beli baju baru pun susah woh .mau tak nya..perabih duit beli baju anak..ahahaha
tp bg watashi cam PELIK GILER NENGOK MENDA ASING ATAIH KEPALA KORANG
wuwuwuwuwwu

yang lagi memualkan ada plak anak tudung jual bonggol tu as inner..
WHAT??ko pikir aku gurau..ini bener bukan cobaan ok//

watashi nampak ala padded bra gitu la fungsi anak tudung bonggol ni.
haihh..

yg watashi bebel ni paham idok?
tak paham refer gambar anak panah bawah ni..
ni la bonggol unta yg watahsi maksudkan
tengsbai!



Hadis : Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud :"Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidakkan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian bagaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. 
Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikian."(Riwayat Muslim).

Thursday, May 17, 2012

Rayuan Poyo~!

Hasil Rayuan
ngeh ngeh ngeh
ni namanya hadih birthday in advance for SUper Hana
muahahahah

sumpah ngada ok..birthday bulan September sengaja bgtau korang so korang boleh standby hadiah
tapi ngendeng nak hadiah jjugak,muahahaha

heyyy..jimat ok...beli jam tangan esprit kappe tah...
with selected jam dapat 50% discount!

murah murah!
so king juga dapat berjimat kansss??????????


hehehehe...dia pitam dgn wishlist watashi
muahahhaahha

Wednesday, May 16, 2012

Post Tertunggak tunggak Birthday Celebration






first of all,
happy belated birthdayyyy to king yg sambut 6 may bebaru nih.
tadela percikan or dentuman bunga apisince semua stress  jiwa kacau pasal kerja

so as an early suprise watashi dah arrang for cake delivery for king kat pejabat.
tempah sebulan lebih just to make sure baker ni paling dekat dengan office watashi so that tak payah nak bayar transportation fee puluhan ringgit tapi manage to pay below rm20 jugak kan..ahahhaha

lagi seminggu bday king buley plak watashi jumpa baker taman sebelah je dengan rumah watashi??
bengkeekk gue....

so planning on Sunday nak gi berjimba jimba la kan..manatau plak arissa sabtu muntah teruk ...
teruk yg watashi maksudkan disini..apa saja masuk dia akan keluar tak sampai sejam..
muntah sampai kuar air kuning tu
oh akit hati ibu sayang~

so alternatif watashi and king kunun jaga sesama berjaga la demi arissa..
taknak la dia muntah dalam tidur kami tak perasan..kang muntah tu masuk peparu camno??

huhuhu nauzubillah..nehiiii~

so postpone beli hadiah king aritu ke minggu seterusnya
so hadiah king ni jgn teruja lebih ye..
king dah survey lebih awal 2,3 bulan sebenarnya,,

sonang gilos nak beli gittew kan noks???






anyway happy birthday hubby..tak  ada apa yg nak wish melainkan supaya hubby jadi suami yg lebih pandai pamerkan kasih sayang  dan soleh dalam mengemudi bahtera kehidupan kita menuju ke akhirat
aminn..

giler syahdu ucapan..rasa nk menangis pun ye gak
wahahahah





Thursday, May 10, 2012

Wordless wenesday

Laci <strike>hatiku </strike> dipejabatku
Bekalan tk terhabes
Ehehehehe

Oh yg satu lg gmbar syok sindiri tuan punya blog
Watashi yakin ramai rindukan watashi bukan?
Uweksss!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, May 4, 2012

Happy birthday in advance my love

King birthday actually on 6th May 2012
But manage to give him lil surprise
Yupe,king suka and happy
Alhamdulilah

Semoga kegembiraan seperti ini akan berterusan hingga akhir hayat
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tik Tok Tik Tok

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers
Daisypath Anniversary tickers

Muahahah...Super Hana the writer